Adet Söktürücü Bitkiler, Kadınlarda ergenlik döneminde doğurganlık kazanıldığında döllenmeden sonra rahim içi damar ve doku sistemi oluşur. Burada döllenme gerçekleşmediği zaman döllenmemiş yumurtaların vajina yoluyla dışarı atılması gerekir. Yumurtaların dışarı atılması âdet kanaması adı verilir. Âdet kanaması halk arasında aybaşı olarak da bilinir. Âdet olmak kadınların sağlığı açısından önemli bir olaydır. Sağlıklı bir adet düzeni 26-30 günlük periyotlarda bir gerçekleşir ve yaklaşık olarak 3-6 gün arası sürer. Bu süreler kadınlar arası değişkenlik gösterse de hemen hemen aynıdır. İlk günlerde daha yoğun olan kanama ilerleyen günlerde hafifleyerek periyot sonu biter. Yapılan araştırmalarda kadınların bir adet dönemi içerisinde ortalama olarak 50-55 ml kan kaybettiği ispatlanmıştır.
Düzenli adet olmak kadınlarda sağlık göstergesidir. Kanama periyotları o nedenle oldukça önemlidir. 30 günün üzerindeki periyotlar adet gecikmesi olarak adlandırılır. Böyle durumlarda kadınlar hem psikolojik hem de psikolojik problemler yaşarlar. Fiziksel olarak karında ve göğüste şişkinlik, karnın alt bölgesinde ağrı ve sancı görülür. Psikolojik olarak ise sinirlilik ve gerginlik hali gözlenir. Tüm bunların önüne geçmek için doğal tedavi yöntemleri vardır. Bu bitkisel tedavi yöntemleri sayesinde rahimde kasılmalar artarak östrojen hormonu dengelenir ve adet döngüsü düzene girer. Ancak 30 günün üzerindeki periyotlar uzun süredir oluyorsa kadın hastalıkları doktoruna giderek muayene olmak gerekir.
Adet Söktürücü Bitkiler Nelerdir?
Adet söktürücü bitkiler arasında ilk sırada maydanoz gelir. Maydanoz özellikle çayı hazırlanarak ve suyu sıkılarak tüketilir. İster taze ve kuru maydanoz ister maydanoz tohumu kullanılarak da tüketilebilir. Maydanoz üzerinde yapılan araştırmalar sonucu âdet kanaması üzerindeki olumlu etkileri ispatlanmıştır. Bu nedenle sadece maydanoz kökünden üretilmiş birçok ilaç piyasaya sürülmüştür.
Maydanoz çayı nasıl hazırlanır?
1 demet maydanoz saplarıyla birlikte 2 su bardağı su dolu tencerede kaynatılır. Kısık ateşte yaklaşık 5-6 dakika kaynayan maydanozlar ocaktan alınarak yaklaşık 10 dakika demlenmesi için beklenir. Demlenen maydanoz süzülerek ister sıcak ister soğuk olarak tüketilir.
Maydanoz suyu nasıl hazırlanır?
Saplarıyla birlikte 1 demet maydanoz, 1 limon suyu ve 1 bardak içme suyu maydanozlar püre püre haline gelene kadar mikserde çekilir. Daha sonra taze olarak tüketilir.
Adet söktürücü bitkiler olarak en çok tercih edilen diğer bir yöntem ise soğan suyudur. Bilindiği gibi soğan doğal bir vitamin ve antibiyotik kaynağıdır. Soğan kabuklarıyla birlikte dörde bölünerek küçük bir tencerede 2-3 su bardağı su ile kaynatılır. Yaklaşık 15 dakika kaynatılan soğanlar ılınınca süzülerek suyu içilir. Soğan suyu için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bunlardan bir tanesi soğan kürünün tüketmeden önce taze hazırlanmalı ve hazırlandıktan sonra bekletmeden ılık olarak tüketilmelidir. Ayrıca soğan kaynarken tüm vitamin ve mineralini suya bırakacağı için ayrıca soğanın tüketilmesine gerek yoktur. Hazırlanan soğan kürü sabah aç karnına ve akşam uyumadan önce günde 2 bardak olmak üzere tüketilebilir.
Adet söktürücü bitkiler arasında yer alan bir diğer bitki de papatyadır. Papatyanın adet söktürücü etkisi sayesinde düzenli tüketim sorunu adet döngüsü düzene girer. Aktardan kolayca temin edilebilecek kurutulmuş papatya 1 fincan sıcak suyun içine konularak demlenmesi için beklenir. Daha sonra sıcak olarak günde 2 fincan olacak şekilde tüketilir. Papatya çayı tercihe göre biberiye bitkisi ile de tüketilebilir. Papatya ve biberiyeyi aynı anda kaynatıp tüketilebilir. Damak zevkine göre hazırlanan bitki çayının içine limon dilimi ya da bal ilave edilebilir.
Ayrıcaadet söktürücü bitkiler olarak kekik, çörek otu, civan perçemi, at kuyruğu otu, dereotu da tüketilebilir.